Hon- és népismeret

A megtekinthető pdf-fájlok eléréséhez kattintson a kívánt kötet borítójának képére!

 

A Hon- és népismeret az Ember és társadalom műveltségterület 3. tematikai egységét képezi, amelyet nem évfolyamos bontásban, hanem az alábbi témakörök köré csoportosítva tárgyal az új Nemzeti Alaptanterv, a NAT 2012:

Az én világom:
Családunk története; Az én városom, falum; A hazai táj; A helyi tudás; Gyermek-, diákélet a múltban.
Találkozás a múlttal:
Nagyszüleink, dédszüleink világa falun és városban; A paraszti ház és háztartás, a ház népe; A hétköznapok rendje; Hagyományos és népi (vallási) ünnepeink eredete és szokásrendje; Hitélet és közösségi élet.
Magyarország helyzete:
Az ősi magyar kultúra hagyatéka; Magyarok a történelmi és a mai Magyarország területén; Néprajzi tájak, tájegységek és etnikai csoportok a Kárpát-medencében; A szomszédos országok; Természeti és épített örökségünk, a szellemi kulturális örökség és a világörökség elemei; A magyar tudomány és kultúra eredményei a világban.

Más kiadványok általában az 5. és 6. osztály tananyagához illeszkedően dolgozták fel e témaköröket, így mi is két kötetbe rendeztük a tantárgyi tartalmakat. Célcsoportunkra való tekintettel azonban a tantervi anyagnál részletesebben tárgyaltuk az állampolgári ismerteket, és azokat a témaköröket, amelyek a magyar állampolgársági vizsgához szükséges alkotmányos alapismeretekkel ismertetik meg a migráns tanulókat.

 

Hon- és népismeret I.

Hon- és népismeret I.

A két Hon- és népismeret kötet tematikus felosztása a következő:

Hon- és népismeret I.
1.
Az én világom: Családom, rokonaim, szomszédaim, Az én városom, az én falum;
2. Találkozás a múlttal: Nagyszüleink, dédszüleink világa, Hitélet, közösségi élet;
3. Találkozás a múlttal II: A paraszti ház és háztartás, Népi mesterségek;
4. Örökség és hagyomány: Néprajzi tájak, tájegységek, Természeti örökségünk, világörökség.

 

 

Hon- és népismeret II.

Hon- és népismeret II.

Hon- és népismeret II.
1. Örökségünk, hagyományaink: Az ősi magyar kultúra hagyatéka, Nemzeti jelképeink, Magyarország a Kárpát-medencében, az Európai Unióban;
2. Etnikai csoportok a Kárpát-medencében: Többség és kisebbség, A hazánkban élő nemzetiségek kultúrája és hagyományai, Sokszínű népviseletek;
3. Hétköznapok és ünnepek: A hétköznapok rendje, Családi és nemzeti ünnepeink;
4. A magyar tudomány eredményei a világban: Kőrösi Csoma Sándor, Kempelen Farkas, Jedlik Ányos, Semmelweis Ignác, Puskás Tivadar, Kandó Kálmán, Szent-Györgyi Albert, Galamb József, Neumann János, Bíró László József;
5. A magyar kultúra eredményei a világban: Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Feszty Árpád, Munkácsy Mihály, Csontváry-Kosztka Tivadar, Steindl Imre, Makovecz Imre.

Comments are closed